Honing is een bijzonder product. Het komt rechtstreeks uit de natuur. Honing is rijk aan voedingsstoffen. Natuurlijk zit er veel suiker in, maar er zitten ook vitaminen, mineralen, enzymen en proteïne in. Honing kun je natuurlijk in de keuken gebruiken, en het kan ook bijdragen aan het herstel van een griep. Maar wist je dat je het ook kunt gebruiken als verzorgingsproduct?

 

Welke honing kies je?

Honing kun je volop in verschillende winkels kopen. De kwaliteit van de honing kan wel heel erg verschillend zijn. Veel honing die je in de supermarkt kunt kopen is verhit. Dit doen ze om de honing langer houdbaar te maken. Maar door dit proces gaan de goede eigenschappen van de honing verloren en dat is jammer. Het beste is om een honing te kiezen die niet verhit is geweest of het liefst ambachtelijk gemaakt. Wil je goeie honing dan kun je kiezen voor een biologische honing, of honing rechtstreeks van de imker.

 

Honing in de keuken

In de keuken is honing natuurlijk een onmisbaar product. Tijdens het bakken kun je suiker vervangen door honing. De hoeveelheid is ongeveer gelijk. Het beste is wel om dan een honing te kiezen met een neutrale smaak, zoals acacia honing. Anders beïnvloed het de smaak van het gebak heel erg.

Daarnaast is honing erg lekker als aanvulling op warme dranken zoals thee of warme melk. En honing is ook uitermate geschikt als dressing voor over een frisse salade. Bijvoorbeeld sla met geitenkaas, en walnoten.

 

Honing als gezondheidsproduct

Naast dat honing erg lekker is, is het te gebruiken als gezondheidsproduct. Bij een verkoudheid of griep kun je het door je thee of warme melk doen. Het helpt tegen keelpijn en heesheid. En als je een wondje of een schaafwond hebt kun je er prima een klein beetje honing op smeren. Het heeft een antibacteriële werking en het draagt bij aan het herstel van je cellen.

Honing als verzorgingsproduct

Honingpeeling

Van honing kun je een heerlijke gelaatspeeling maken. Voor deze peeling meng je een beetje honing met een beetje fijne kristalsuiker. Dit meng je tot je een papje krijgt. Doe het papje op je vingertoppen en masseer het over de huid van je gezicht. Vermijd hierbij wel de huid rondom de ogen. Laat het enkele minuten intrekken en spoel het daarna af met lauw water. Als je gezicht weer schoon en droog is kun je je gebruikelijke crème er op smeren en je zult merken dat je huid weer heerlijk zacht aanvoelt.

 

Honingmasker

Om de huid te voeden is het lekker om jezelf af en toe op een masker te trakteren. Die kun je zelf maken van een avocado, een gekookte wortel en een beetje honing. Schil de avocado en haal de pit er uit. Doe de avocado in een schaaltje samen met de gekookte wortel en een paar eetlepels honing. Prak het met een vork totdat er een papje ontstaat. Dit breng je aan op de gezicht en hals. Vermijd ook hier de huid rondom de ogen. Het masker moet een kwartier intrekken en kan daarna verwijderd worden. Spoel je gezicht goed na met water en breng je gebruikelijke crème aan. Je huid zal lekker zacht aanvoelen.

Vorig artikelOlivia 10-01-2019
Volgend artikelSpookjes knutselen
Geke
Mijn naam is Geke, 31 jaar en moeder van twee jongens (2012 en 2014) en een meisje (2018). Naast de zorg voor de kinderen ben ik werkzaam als bijles docent exacte vakken en blogger. Door mijn achtergrond als medisch analist bekijk ik het leven en daarmee natuurlijk ook het moederschap door een analytische bril. Ik kijk, schrijf en geniet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here